Jubileumboek

De Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Twente bestond in 2009 vijfentwintig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is het boek “Sinds jaar en dag” uitgegeven.

In het boek treft u een groot aantal historische verhalen en informatiebronnen aan uit de Twentse regio en het Duitse grensgebied.

Schrijvers die een bijdrage leverden aan dit boek zijn o.a.: Anne van der Meiden, André Hottenhuis, Frans Agterbosch, Jan Harzevoort, Ton Boswerger, Joke Küpers, Riet van Haaren, Hennie Scholten, Jan Oude Munnink, Jan Harry Thijink, Annie Kamphuis-Aarninkhof, Theo Kamphuis, Jos Knippers, Hennie Boink, Toni Ankoné, Johan Klaassen, Bert Koopman, Martin Paus, Dick Schlüter, Hennie Kok, Willy Ahlers, Henk Woolderink, René Rorink, Dick Taat, Drs. W.J.E. Berns, Herman Schurink (Dld),Hugo Gleis (Dld), Jan Leutnantsmeijer (Dld), Michael Arenhoevel (Dld) e.a.

Het boek heeft ca 400 pagina’s en bevat veel oude foto’s, afbeeldingen van oude landkaarten en prachtige illustraties van mevr. G. Beltman-de Groot.

De redactie van het boek is van Jan Oude Munnink.

Bij het boek zit een dvd, die bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat genealogische gegevens die behoren bij de tekst. Het tweede deel bevat genealogische data van min of meer bekende Twentenaren.

 

Het Markeboek van de Eschmarke

De Eschmarke of Grote Boermarke vormt een gemêleerd geheel van landschappen
waaraan de omgeving van Enschede zo rijk is. Dit landschap oefende al zeer vroeg aantrekkingskracht uit op de mens. Daarvan getuigen de gevonden zeer vroege bewoningssporen. Ook de stad Enschede ontstond uit deze marke. In 1475 kende de Eschmarke al 53 erven. Vele belangrijke doorgaande wegen doorkruisten de marke. Vele handelaren gebruikten deze wegen om van en naar Duitsland te gaan.

Onder meer de sociale relatie van de stad Enschede met de marke en daarmee samenhangend de relaties tussen de markeleden onderling was de aanleiding van de Genealogische Werkgroep Twente de markeboeken uit de periode 1455 en 1845 voor een groot publiektoegankelijk te maken.

Het markeboek van de Eschmarke bevat een transcriptie en register van de boeken van de Eschmarke gelegen in de huidige gemeente Enschede over de jaren 1455 – 1845. Aan de transcriptie van de drie markeboeken van de Eschmarke is bijna tien jaar gewerkt. Veel van de eeuwenoude namen zijn ook nu nog aan erven verbonden. Waar het landelijk gebied is overgegaan in stedelijke bebouwing, keren de namen van oude erven en veldnamen vaak terug als straatnamen. Het boek bevat een uitgebreide index met namen van erven en veldnamen van hun bewoners.

Van het jubileumboek en het markeboek Eschmarke  liggen nog een beperkt aantal exemplaren op de plank, die nu worden aangeboden tegen de aantrekkelijke prijs van € 10,00. (excl. verzendkosten € 6,95)

 

Bestellen
U kunt  bestellen d.m.v. van het bestelformulier dat u vindt onder het tabblad Bestellen